Najlacnejšie letenky, letenky online, lacné letenky


Letiskové poplatky

17.03.2011 18:16

K cene každej letenky patrí aj letiskové poplatky. Tie sa môžu koľkokrát vyšplhať aj na cenu vyššiu než koľko stojí samotná letenka. Čo teda také letiskové poplatky zahŕňajú a ako sa vypočítavajú?
Predtým sa k cene letenky připočítával iba jeden poplatok - daň, ktorú daná letecká spoločnosť musela odviesť štátu. Pretože však bola výška tejto dane značne variabilná av rôznych krajinách sa líšila, začali ju letecké spoločnosti udávať zvlášť od stabilné ceny letenky. Tak vznikla cenová politika aerolínií, ktoré sa tak často snažili nalákať svojich zákazníkov na nízke ceny leteniek bez letiskových poplatkov a tax.
Niektoré aerolinky sa rozhodli pasažierom pomoci a uvádzajú cenu letenky "se vším všudy" - za cestu tam i späť. Iné, najmä nízkonákladové aerolinky, sa snaží prezentovať zákazníkom čo najnižšie ceny u svojich leteniek. Výsledkom je cena, na ktorú sa v skutočnosti nemáte takmer šancu dostať.
Väčšina cestujúcich dáva nepochybne prednosť lacnejším letenkám. Dávajte si však pozor, ako si letenku zakúpite. Vopred si overte, čo cena letenky zahŕňa a za čo si musíte priplatiť.
Väčšinou platí, že menej vyťažená letiská účtujú leteckým spoločnostiam nižšie letiskové taxy. Výška taxy v centre mesta bude vyššia ako výška letiskového poplatku na okraji mesta.
Vašej letenku si riadne preštudujte a prekontrolujte, za čo vlastne platíte peniaze.

—————

Späť